Війна і міф. Невідома Друга світова

Після сімдесяти років з часу завершення Другої світової війни ці буремні події продовжують хвилювати суспільство.  Хоча темі присвячено вже безліч наукових і популярних досліджень, ще далеко до часу, коли будуть остаточно розставлені всі крапки над «і». Гарячі дискусії спостерігаємо також за межами академічних установ. Історія відгримілої війни важлива для сучасників, адже часто в ній ми шукаємо витоки наших проблем, обґрунтування політичних орієнтацій, наші цінності та  національну пам’ять.

Історія – інструментальна дисципліна. В СРСР це добре розуміли і намагалися виховувати нові покоління на героїці воєнних літ. Радянській владі було за що соромитись, тому офіційна версія історії війни була наскрізь міфологізованою. Наслідки радянської історичної пропаганди відчутні і нині. Крім того, з’являються вже і нові міфи про Другу світову війну. Деякі виникають стихійно – від незнання; інші – ретельно створюються та насаджуються через засоби масової інформації.

Ви тримаєте в руках популярне видання, автори якого спробували принаймні частково дати раду зі знайомими всім  міфами про цей глобальний конфлікт. Особлива увага приділена українським сюжетам. Книга адресована тим, хто хоче знати правду, якою б вона не була.

Це видання – спільний проект Центру досліджень визвольного руху з Українським інститутом національної пам’яті, Електронним архівом визвольного руху, Історичною правдою, просвітницьким проектом “LIKBEZ. Історичний фронт” та видавництвом “Книжковий клуб “Клуб сімейного дозвілля”.

До роботи над книгою долучилися: Володимир В’ятрович, Максим Майоров, Сергій Громенко, Сергій Рябенко, Вікторія Яременко, Олеся Ісаюк, Ігор Бігун, Василь Павлов, Ростислав Пилявець, Яна Примаченко, Сергій Бутко, Кирило Галушко Богдан Короленко.